Tuesday, September 10, 2019

ရခိုင်အစားအစာ ဂြစ်ချေနောက်ကွယ်ကလူမှုဘဝတစ်ချို့


                       
                   လူမ်ိဳးတိုင္းမွာ မိမိတို႕လူမ်ိဳးကို ကိုယ္စားျပဳတဲ့ ရိုးရာ အစားအစာ မ်ားရိွတတ္ၾကပါတယ္။အခု တင္ျပမယ့္ ရခိုင္အစားအစာတစ္္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ျဂစ္ေခ် လို႕ရခိုင္တိုင္္းရင္းသားေတြေခၚတဲ့ ရခိုင္အစားအစာတစ္မ်ိဳးဟာရခိုင္လူမ်ိဳးေတြရဲ့
အစဥ္အလာၾကီးမာတဲ့  အစားအစာ တစ္မ်ိဳးေတာ့   မဟုတ္္ပါဘူး။ဆိုလိုတာက ရိုးရာယဥ္ေက်းမႈနဲ႕  သက္ဆိုင္တဲ့ပြဲလမ္္း
သဘင္လို ေနရာမ်ိဳးေတြ၊အလွဴပြဲလို ေနရာမ်ိဳးေတြမွာ ျဂစ္ေခ် လို႕အစားအစာမ်ိဳးကို ဘယ္ရခိုင္ပဲျဖစ္ျဖစ္  မေကၽြးပါဘူး။
ေနာက္ျပီး ထမင္း၀ိုင္းလိုေနရာမ်ိဳးမွာလည္း ျဂစ္ေခ် အစားအစာဟာမပါ၀င္ပါဘူး။ျဂစ္ေခ် ဆိုတာ ရခိုင္လူမ်ိဳးေတြ သေရစာ
အျဖစ္စားေလ့ရိွတဲ့အစားအစာတစ္မ်ိဳးသာျဖစ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္လည္း ရခိုင္အစားအစာေတြထဲမွာ ျဂစ္ေခ်ဟာ  ခမ္းခမ္္း
နားနား ေတာ့မရိွလွပါဘူး။ဒါေပမယ့္ ျဂစ္ေခ်ကို ရခိုင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကနွစ္ျခိဳက္ၾကပါတယ္။အထူးသျဖင့္ရခိုင္သူေလးေတြ
ၾကိဳက္တဲ့အစားအစာတစ္္မ်ိဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။
                   ျဂစ္ေခ်ဆိုတာဟာ အျခားသေရစာေတြလို ေပါင္းစပ္ပစၥည္းေတြနဲ႕လူေတြဖန္တီးထားတဲ့ သေရစာမ်ိဳးလည္း မဟုတ္္ပါဘူး။ေခ်ာင္းကမ္္းစပ္ေတြမွာ ေနထိုင္က်က္စားတတ္တဲ့ ေရငံခရုငယ္တစ္မ်ိိဳးျဖစ္ပါတယ္။ေရခ်ိဳေရငံစပ္ ေခ်ာင္းကမ္း
နားဒီေရေတာေတြကိုမီခိုေနထိုင္ၾကပါတယ္။ျဂစ္ေခ်ေကာက္ယူပံုနဲ႕ပတ္လို႕ဘူသီးေတာင္ျမိဳ႕နယ္၊ေညာင္ေခ်ာင္းေက်းရြာက
ျဂစ္ေခ်ခရုေကာက္ျပီးေရာင္းတဲ့အမ်ိဳးသမီးတစ္ဦးကအခုလိုေျပာျပပါတယ္။
ျဂစ္ေခ်ခရုကိုေကာက္ယူရာမွာဒီေရတက္ခ်ိန္နဲ႕ဒီေရက်ခ်ိန္္ေတြမွာေကာက္ယူရပါတယ္။ေရတက္ခ်ိန္ေကာက္ပံုနဲ႕ေရက်ခ်ိန္
ေကာက္ယူရပံုခ်င္းေတာ့မတူပါဘူး။ဒီေရတက္ခ်ိန္ (ရခိုင္လိုျဖားတက္္ခ်ိန္္)မွာေကာက္ယူမယ္္ဆိုရင္ ေခ်ာင္းကမ္းစပ္မွာေပါက္
ေနတဲ့ဒီေရေတာအပင္ေတြေပၚကိုျဂစ္ေခ်ခရုေတြတက္္လာတတ္ပါတယ္။ဒီခရုေတြက ေခ်ာင္္းထဲမွာေနတယ္ဆိုေပမယ့္္ ေခ်ာင္းေရတက္လာရင္အပင္ေတြေပၚတက္ေျပးၾကပါတယ္။ေရက်ခ်ိန္္ဆိုရင္ေတာ့အပင္ေပၚကဆင္းျပီးရႊံ႕ထဲမွာေနတတ္္ပါ
တယ္။ဒါ့ေၾကာင့္ ေရတက္ခ်ိန္္ဆိုရင္အပင္ေတြမွာကပ္ေနတဲ့ခရုေတြကို အလြယ္တကူျမင္နိုင္တဲ့အတြက္ေကာက္ရပိုလြယ္ကူ
ပါတယ္။ေရက်ခ်ိန္္ဆိုရင္ေတာ့ေခ်ာင္းစပ္ကရႊံ႕ထဲမွာရွာေကာက္ရပါတယ္အရ     နည္းပါတယ္။ဒါေပမယ့္ ျဂစ္ေခ်ခရုက်င္း
(ရခိုင္လိုအက်ိဳင္)နဲ႕ေတြ႕ရင္ေတာ့ထမ္္းမနိုင္္ေအာင္ရတတ္္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ေရတက္ခ်ိန္္ေကာေရက်ခ်ိန္္ေကာ ျဂစ္ေခ်ခရု
ေကာက္လို႕ရတယ္္လို႕ဆိုပါတယ္။ပံုမွန္္ဆိုရင္ေတာ့တစ္ေန႕ကိုျဂစ္္ေခ်ခရုေကာက္လို႕သိုက္(၁၀ )ေလာက္ရနိုင္တယ္လို႕
ဆိုပါတယ္။ေကာက္လို႕ရတဲ့ျဂစ္ေခ်ေတြကို ကၽြန္မတို႕က အ၀ယ္ဒိုင္မွာ   သြားသြင္းပါတယ္။ျဂစ္ေခ်တစ္သိုက္(နို႕ဆီေလးဗူး)
ကို၅၀၀က်ပ္ႏႈန္းနဲ႕ဒိုင္မွာသြင္းရပါတယ္လို႔လည္းဆိုပါတယ္။ဒီအလုပ္ဟာကၽြန္မတို႕လိုလက္လုပ္လက္စားေတြ၊ က်ပမ္းလုပ္
ကိုင္စားေသာက္ရသူေတြအတြက္ေတာ့ တစ္္ေန႕စာမီးဖို႕ေခ်ာင္စရိတ္္ကို တစ္ပိုင္းတစ္စအေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစတယ္္လို႕
လည္းဆိုပါတယ္။
                  
                 ျဂစ္ေခ်အ၀ယ္ဒိုင္အလုပ္ကိုလုပ္ကိုင္ေနတဲ့ ေညာင္ေခ်ာင္းေက်းရြာကေဒၚလွသိန္္းကေတာ့ကၽြန္မတို႕အေန
နဲ႕ျဂစ္ေခ်ခရုေတြကိုေအာ္ဒါမွာတဲ့ဆီပို႕ေပးပါတယ္။ခရုေတြဆိုေတာ့တစ္ခါတစ္ခါေသသြားတာမ်ိဳးေတြရိွတတ္ေတာ့အဲလို    အေျခအေနဆိုရံႈးတာမ်ိဳးလည္းရိွပါတယ္။ခရုေလးေတြကေတာ္ရံုနဲ႕မေသပါဘူး။ဒါေပမယ့္တစ္္ခါတစ္ခါ ကၽြန္္မတို႕ဘက္က ထားသိုတာ နည္းမမွန္တာေၾကာင့္ေသတာလည္းပါတယ္္။ အျမဲလုပ္ေနတယ္ဆိုေပမယ့္ အသက္ရိွေရာင္းကုန္္ဆိုေတာ့ နည္းနည္းမွားရင္ ရံႈးတာပါပဲ။ျပီးေတာ့ ျဂစ္ေခ်ခရုအေသေတြကို ေရာင္းလို႕မရပါဘူး။တစ္တစ္ဆိုေအာ္ဒါမွာတဲ့သူဆီပို႕ေပး
လိုက္ေပမယ့္္သူတို႕ဆီေရာက္မွေသေနတာမ်ိဳးဆိုလည္္းကၽြန္္မတို႕ဆီျပန္္ပို႕ၾကတယ္္။အဲလိုဆို ကၽြန္္မတုိ႕ရံႈးတယ္လို႕ဆိုပါ
တယ္။
               ျဂစ္ေခ်ခရုေတြကိုအ၀ယ္ဒိုင္အေနနဲ႕တစ္သိုက္(နို႕ဆီေလးဗူး)ကို(၅၀၀)က်ပ္နဲ႕၀ယ္ယူျပီးသူတို႕အေနနဲ႕ျပန္္
ေရာင္းတဲ့အခါ(၈၀၀)က်ပ္နဲ႕ျပန္္ေရာင္းတယ္လို႕ဆိုပါတယ္္။တစ္သိုက္က(၃၀၀)က်ပ္ျမတ္္တဲ႕အတြက္ ေခ်ာေခ်ာေမာေမာ
ဆိုရင္ တြက္ေခ်ကိုက္တယ္လို႕ ေဒၚလွသိန္္းကဆိုပါတယ္္။

                     ရခိုင္ျပည္နယ္ျမိဳ႕ေတြမွာ ျဂစ္ေခ်ခရုငယ္ေတြကို ေလွာ္ျပီးေရာင္းတာေတြကို ဘူးသီးေတာင္၊ရေသ့ေတာင္၊
ေျမာက္ဦး၊မင္းျပားေက်ာက္ေတာ္ စတဲ့ရခိုင္ျပည္နယ္ကျမိဳနယ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရဲ႕ စက္ေလွဆိပ္ေတြမွာမ်ားေသာအားျဖင့္
ေတြ႕ရပါတယ္။ရခိုင္လူမ်ိဳးေတြ ျဂစ္ေခ်လို႕ေခၚတဲ့ခရုေတြကို ခရီးသြားရင္းအပ်င္းေျပစားၾကတာမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
                  ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႕သင္းသင္းခ်င္္းစိမ္္းနံ႕ေမႊးေမႊးနဲ့ျဂစ္ေခ်ခရုေလွာ္ကို စက္ေလွေပၚမွာ စားေနၾကတဲ့ျမင္ကြင္းဟာ စားေလ့စားထမရိွတဲ့လူေတြအတြက္ေတာ့နည္းနည္းကသိကေအာင့္နိုင္မယ္လို႕ထင္ပါတယ္။ျဂစ္ေခ်ခရုဟာ ငယ္တဲ့အတြက္
အျခားခရုေတြလို စုပ္လို႕မရတာေၾကာင့္သြားၾကားထိုးတံလို ဆူးကေလးနဲ႕ခရုအသားကိုေကာ္ထုတ္ျပီးစားရတာျဖစ္ပါတယ္။
ခရုနပိုင္လို႕ေခၚတဲ့ အျပားေလးကိုလည္းပါးစပ္ထဲေရာက္မွ ျပန္ထုတ္ရပါေသးတယ္။ခရုကိုလက္နဲ႕ ကိုင္ျပီးအသားထုတ္ယူရ
တာေၾကာင့္ လက္မွာခရုညိွနံ႕က ၾကက္သြန္္ျဖဴနံ႕ေတြနဲ႕ေရာျပီးသင္းေနတတ္ပါတယ္။
                 ျဂစ္ေခ်ခရုေတြကိုအသင့္စားနိုင္တဲ႕အဆင့္ကိုေရာက္ဖို႕အတြက္ ေလွာ္ရပံုအဆင့္ဆင့္ကို ရေသ့ေတာင္ျမိဳ႕ သေဘၤာဆိပ္မွာ ျဂစ္ေခ်ေလွာ္ေရာင္းေနတဲ့ မဇာနည္္၀င္းက အခုလိုရွင္းျပပါတယ္။


ျဂစ္ေခ်ခရုေတြကိုေလွာ္ဖို႕အတြက္ ဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လံုးမွာျဂစ္ေခ်ကိုထည့္ျပီးတစ္္ညေလာက္ေရစိမ္ထားရပါတယ္။ေရစိမ္
တာက ခရုမွာပါတဲ့ရႊံ႕ေတြထြက္သြားေအာင္လုပ္တာပါ။တစ္ညေလာက္ေရစိမ္္ထားရင္ ခရုအတြင္းထဲမွာပါတဲ့ရႊံ႕ေတြထြက္သြား
ပါတယ္။ေရစိမ္တဲ့ေနရာမွာအိုးကို အဖံုးအုပ္ထားရပါတယ္။ဒါက ခရုေတြတြားတက္လာတတ္လို႕ပါ အဖံုးမအုပ္ဘဲထားမိရင္
မနက္လင္းရင္ ဒန္္အိုးထဲကခရုေတြ ထြက္သြားတာမ်ိဳးမျဖစ္ေအာင္ပါ။ေရတစ္ညစိမ္္ထားတဲ့ ခရုေတြကို ေလွာ္ဖို႕အတြက္ ေရနဲ႕
ခုနစ္ထပ္ရွစ္ထပ္ေလာက္ေဆးရပါတယ္ ဒီလို႕မေဆးရင္ ညိွနံ႕ျပင္းတဲ႕အတြက္အဆင္မေျပပါဘူး။ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီးရင္
ေတာ့ျဂစ္ေခ်ခရုကို ေလွာ္လို႕ရပါျပီ။ေလွာ္တယ္ဆိုေပမယ့္လည္း ျဂစ္ေခ်ကိုျပဳတ္တဲ့သေဘာမ်ိဳးပါ။ျပဳတ္တယ္ဆိုေပမယ့္္လည္း
ေရထည့္ျပီးမျပဳတ္ရပါဘူး။ေရေဆးေရစိမ္္ထားတဲ့ျဂစ္ေခ်ခရုေေတြရဲ႕အတြင္းမွာေရ၀င္ျပီးသားမို႕ေရထည့္ျပီးမျပဳတ္တာပါ။အိုးထဲကို ထည့္ျပီးမီးအပူေပးလို႕ ခရုေတြမီးအပူေၾကာင့္ေသသြားတဲ႕အခ်ိန္္မွာ ခရုနပိုင္ဟလာျပီးခရုအတြင္းကေရထြက္လာပါ
တယ္။တကယ္လို႕ စျပဳတ္ကတည္းက ေရထည့္ျပီးျပဳတ္မယ္ဆိုရင္ ခရုထဲကထြက္လာမယ့္္ေရေၾကာင့္ အရည္မ်ားသြား
တတ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ေရမထည့္ရတာပါ။ခရုထဲကထြက္လာတဲ႕အရည္ဆူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ခ်င္းစိမ္္းေထာင္းထားတာကို
ကိုထည့္ပါတယ္ ျပီးရင္ဆားသင့္ေတာ္ရံုထည့္ရပါတယ္။တစ္ခ်ိဳ႕ကလည္းအခ်ိဳမႈန္္႕ပါထည့္တာမ်ိဳးလည္းရိွပါတယ္။ကၽြန္မက
အခ်ိဳမႈန္္႕ေတာ့မသံုးျဖစ္ပါဘူး။ခရုမွာကိုကအခ်ိဳဓာတ္ကပါျပီးသားဆိုေတာ့ အခ်ိဳမႈန္္႕မထည့္လည္း အရသာရိွျပီးသားမို႕မသံုး
တာပါ။ျပီးရင္ အိုးထဲမွာအရည္ခမ္္းေအာင္ေလွာ္ရပါတယ္။အရည္ခမ္္းျပီဆိုရင္ေတာ့ အသင့္စားလို႕ရတဲ့ျဂစ္ေခ်ျဖစ္ပါျပီလို႕
မဇာနည္၀င္းကရွင္းျပပါတယ္။
                ျဂစ္ေခ်ေလွာ္ကို မဇာနည္္၀င္းတို႕အေနနဲ႕ျပန္္ေရာင္းတဲ့အခါမွာ နို႕ဆီတစ္ဗူးကို ၅၀၀ က်ပ္နဲ႕ေရာင္းပါတယ္။
တစ္သိုက္ဆိုရင္၂၀၀၀ေလာက္ရပါတယ္။၀ယ္ေစ်းက(၈၀၀)က်ပ္နဲ႕ဆိုရင္တြက္ေျခကိုက္တယ္လို႕ေျပာလို႕ရပါတယ္လို႕လည္းဆိုပါတယ္။ေရာင္းခ်ရတဲ႕အေျခအေနကေတာ႔ပံုမွန္္မရိွပါဘူး။ဘုရားပြဲလို ပြဲလမ္းသဘင္ေတြရိွရင္ေတာ့တစ္္ေန႕ကို
ဆယ္ေတာင္း(တစ္္ေတာင္းတြင္ေျခာက္ျပည္)ဆယ့္ငါးေတာင္းေလာက္ေရာင္းစြံတယ္္လို႕လည္းမဇာနည္္၀င္းကဆိုပါတယ္။
               ရခိုင္လူမ်ုိဳးေတြဟာ ပင္လယ္ကမ္းရိုးတမ္္းတစ္ေလွ်ာက္ေနထိုင္ၾကသူမ်ားျဖစ္ၾကသလို ပင္လယ္အစားအစာေတြ
ကိုျမတ္္ျမတ္္နိုးနိုးစားသံုးၾကသူေတြျဖစ္ပါတယ္။ဒီလိုစားသံုးၾကရာမွာ ေနရာေဒသ အလိုက္ ကြဲျပားမႈေတာ႕ရိွပါတယ္။ဒီလို စား
သံုးမႈေတြရဲ႕ေနာက္ကြယ္မွာ ဆက္စပ္တည္ရိွေနတဲ႕လူမႈဘ၀ေတြဟာလည္း ေနရာေဒသအလိုက္ ရုန္္းကန္္လႈပ္ရွားမႈေတြဟာ
လည္း ေဒသအလိုက္ကြဲျပားေနၾကတာေတါဟာ တစ္မ်ိဳးေလးခ်စ္စရားေကာင္းေနမယ္္လို႕ထင္ပါတယ္္။
ပန္္းသီၾကိဳး(ရေသ့ေတာင္)
..၂၀၁၉
Arakan Roma radio,Roma Time

No comments:

Post a Comment

နောက်လာမည့်ပိုစ့်များ

အရည်ဓါတ်

တိမ်တိက ဗိုင်းဖဲ့တိပိုင်အဆုပ်ဆုပ် ငါ့ခေါင်းထက်မာ လရောင် ယပြီးကေ ရီပြတ်လတ်မှု ‌မမျှတခြင်း ခြီကျိုးနိန်‌ရေ ဗဟပ်တစ်ကောင် မဆီမဆိုင်ပ...

လူကြည့်များသောပိုစ့်များ